Mieskuoro Espooseen!
Keväällä 1977 joukko helsinkiläisissä kuoroissa laulavia espoolaisia kuoromiehiä tuli ajatukseen, että harjoitusmatkoja olisi järkevää lyhentää. Perustetaan Espooseen oma mieskuoro. Espoo oli silloin jo muutoinkin alkanut saada mainetta kuorojen kaupunkina. Tuumasta lähdettiin toimeen. Mieskuoroliiton toiminnanjohtajan Uolevi Lassanderin konsulttiavulla ja espoolaisten musiikkipiirin tuella saatiin aikaan se, että syksyllä 1977 alkoi toimintansa Espoon Työväenopiston mieskuorolaulun opintopiiri.
Taiteelliseksi johtajaksi saatiin musiikin lehtori Heikki Saari. Varsin pian todettiin, että esiintymiskykyisen ja toimivan kuoron kehittäminen edellytti oman yhdistyksen perustamista. Perustava kokous pidettiin 27.2.1979. Jo edellisenä syksynä oli julistettu nimikilpailu. Kilpailun voitti nimiehdotus Espoon Mieslaulajat, Es-Mi-La eli ESMILA. Voittaneen ehdotuksen tekijäksi osoittautui – Heikki Saari. Kuoron ensimmäiseksi puheenjohtajaksi tuli hankkeen aktiivinen puuhamies Eero Hyvärinen.
Laulajia alkoi hiljalleen liittyä kuoroon. ”Aloituskokoonpanossa” syksyllä 1977 oli jäsenmäärä 25 laulajaa. Seuraavana syksynä määrä jo yli kaksinkertaistui 62:een. Sen jälkeen nousu jatkui niin, että huippuvuonna 1983 oli kuorossa 76 jäsentä. 1980-luvun jäsenmäärä vaihteli suunnilleen 60 ja 70 välillä. 1990-luvulla on ollut hienoista laskua niin, että tänä syksynä (1999) alitettiin jo 50 raja. Tänä päivänä laulajia on 60. Vaihtuvuutta on ollut vuosien mittaan niin, että jäseninä olleiden ja olevien kokonaismäärä on suunnilleen 250. Perustajajäsenistä on rivissä vielä neljä.
Taiteellinen johto
Lehtori, sittemmin musiikkineuvos Heikki Saari johti kuoroa yli 20 vuotta eli vuoteen 1999. Heikin seuraajana vuosina 1999 – 2005 toimi Pertti Rasilainen ja hänen jälkeensä kuoron ohjat otti haltuunsa Helge Kõrvits. Helge Kõrvitsin aikana kuoro on osallistunut ulkomaan matkoillaan myös kuorokilpailuihin. Aänenmuodostukseen ja laulunopetukseen on kiinnitetty merkittävästi huomiota, vaikutukset kuuluvat myös kuoron soinnissa.
Kuoron varajohtajina ovat toimineet kuorossa myös laulaneet jäsenet Mikko Hurme ja Tapani Härmä Pienryhmätoiminnan vetäjänä ja kuoron pitkäaikaisena solistina toimi Yrjö Pavloff. Myöhemmässä vaiheessa solisteina ovat toimineet mm. Juha-Pekka Vihavainen ja Jorma Äikää.
Laulua myös maamme rajojen ulkopuolella
Ulkomaiset konserttimatkat ovat olleet ohjelmassa alusta lähtien. Ensimmäinen matka suuntautui vuonna 1981 Viroon, silloin suljettuun Tarttoon. Sen jälkeen ovat ulkomaanmatkat suuntautuneet Kanadaan, USA:han, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Unkariin, Singaporeen, Australiaan, Venäjälle, Italiaan ja monia kertoja Viroon. Keväällä 2009 kuoro teki onnistuneen konserttimatkan Etelä-Korean Seouliin. Matkan aikana kuoro konsertoi Seoulissa Luther Yliopistolla, Pohangissa Postec Yliopistolla sekä yhteiskonsertissa Korean Mieskuoron kanssa Seoulin Taidekeskuksen juhlasalissa. Lisäksi kuoro osallistui Seoulin luterilaisen kirkon pääsiäispäivän messuun. Vastaanotto niin konserttipaikoilla kuin muuallakin oli lämmin, yleisöä oli paikalla runsaasti ja järjestelyt toimivat kaikilta osin loistavasti.
Taidekeskuksessa järjestetyn pääkonsertin jälkeen esiintyneet kuorot ja kutsuvieraat osallistuvat Suomen Korean suurlähetystön järjestämälle vastaanotolle. Vuonna 2011 osallistuimme kansainväliseen kuorokilpailuun (Cornwall International Male Voice Choral Festival) Truron kaupungissa, Cornwallissa, Iso-Britanniassa. Kovatasoisessa alle 40 laulajan sarjassa ESMILA sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle.
Vuoden 2013 kuoromatka suuntautui Maltalle, jossa osallistuimme kansainväliseen 5th Malta International Choir Festival & Competition-kilpailuun. Sijoitus mieskuorojen sarjassa toinen.
40- vuotista kuorotaivaltaan Esmila juhli 2019 konserttimatkalla Japaniin, jossa konsertoitiin Ohnanissa ja Hakodatessa ja Sapporossa. Hakodatessa konsertti järjestettiin yhdessä Hakodaten Mieskuoron kanssa. Vastaanotto ja tunnelma kaikissa paikoissa oli japanilaiseen tapaan ylitsevuotavan sydämellinen ja järjestelyiltään onnistuneet. Pääkonsertissa Sapporon Kitarasalissa oli kuulijoita yli 1200.
Kuoro on toimintavuosiensa aikana julkaissut useita äänitteitä, joista on kerrottu tarkemmin sivuillamme Äänitteet otsakkeen alla.
Kuoron ohjelmisto on monipuolinen, kirkkomusiikista viihteeseen. Suurimuotoisista teoksista mainittakoon tässä Gounod’n ”Messe Breve”, joka on ollut ohjelmistossa jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien sekä Sibeliuksen ”Sandels”. Kuorolla on omia tilausteoksia, säveltäjinä Kaj-Erik Gustafsson ja Alo Ritsing. Kuorolle sovituksia ovat tehneet mm. Tapani Härmä, Mikko Hurme ja Aatu Leinonen sekä Märt Ratassepp.
Yhteistyökumppaneita
ESMILAlla on vuosien kuluessa ollut monia yhteistoimintakumppaneita. Nimekkäistä solisteistamme mainittakoon Nicolai Gedda ja Jaakko Ryhänen, Niall Chorell, Mari Palo, Elli Vallinoja, Markus Nieminen ja Jorma Martikainen. Säestäjinämme ovat olleet muiden muassa urkurit Kaj-Erik Gustafsson ja Markku Mäkinen, Ville Urponen sekä pianistit Annikka Konttori-Gustafssson, Kimmo Hakasalo, Märt Ratassepp ja Hanna Tuominen. Kuoroyhteistyö ja yhteistoimintasuhde virolaisen metsäalan miesten kuoron Forestalian kanssa on jatkunut yli kolmekymmentä vuotta.